Programma Marathon Etten-Leur

Winkelhart Etten-Leur

De 37ste Van Oers Marathon Brabant wordt, volgens traditie, op de laatse zondag van oktober gehouden. Dit jaar dus op zondag 27 oktober. Er zijn 5 afstanden: 5 en 10 km, halve en hele marathon en een familieloop... Lees verderDe 37ste Van Oers Marathon Brabant wordt, volgens traditie, op de laatse zondag van oktober gehouden. Dit jaar dus op zondag 27 oktober. Dat is echter niet altijd zo geweest. De allereerste editie van ons bijzondere loopevenement vond plaats op zaterdag 22 oktober 1983. In de jaren negentig is dat gewijzigd en vonden alle edities wél plaats op de laatste zondag van oktober.

Programma 27 oktober 2019

10 km loop / Bedrijvenloop 10 km - 10.30 uur
Hele marathon - 10.45 uur
5 km loop / Bedrijvenloop 5 km - 12.00 uur
21 km halve marathon / Bedrijvenloop halve marathon - 12.45 uur
Warming op Familieloop - 15.45 uur (Moeierboom)
Familieloop start - 16.00 uur (Moeierboom)

Eerste editie

De eerste Marathon Brabant, die toen nog Herfstmarathon heette, werd georganiseerd ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van A.R.V. Achilles. De bedoeling was dat deze eerste marathon een aanzet zou vormen tot een jarenlange traditie. En dat is gelukt! In de eerste edities kon de organisatie vooral op de halve marathon, maar ook op de hele marathon rekenen op deelname van een aantal vaderlandse toppers. Mede door de vestiging van Adidas in Etten-Leur en het Adidas Running team. Opmerkelijk, want de toppers kregen geen startvergoeding en er waren - en zijn! - nog altijd geen geldprijzen te verdienen.

Sportliefhebbers

Vanaf het begin heeft de organisatie ervoor gekozen een marathon te organiseren waarin iedereen loopt voor de sport en niet voor het geld. Nu richt de de organisatie van de marathon zich meer op de recreatieve lopers, een enorm legioen in Nederland. Voor deze groep is Etten-Leur een topper en zeer gewild door de lage inschrijfgelden en de goede sfeer, kwaliteit en service. En die zijn zeker niet minder dan bij grote loop-
evenementen.

Markante momenten

Er passeren in 36 jaar tijd natuurlijk heel wat hoogte- en dieptepunten de revue. Een van de hoogtepunten was in 2010: vanaf dat moment is Van Oers Accountancy & Advies de topsponsor en draagt het evenement de naam Van Oers Marathon Brabant. In 1990 werd de tot de dag van vandaag snelste tijd bij de mannen op de hele marathon gelopen: de Rus Yuri Pavlov kwam na 2:18.01 over de streep. Het record bij de dames werd in 1995 door Daisy Hombergen gevestigd. Zij liep de marathon in 2:46.38.  Inmiddels is het parcours sterk gewijzigd en de records hiervan vind je op de pagina afstanden van deze website.

In 2002 werd er overigens helemaal geen hele marathon gelopen. Een hele zware storm woei toen over Nederland en zorgde ervoor dat het parcours van de hele marathonwerd ingekort: er kon op die dag slechts een halve marathon worden gelopen.

Er zijn 5 afstanden: 5 en 10 km, halve en hele marathon en een familieloop. Alle starts zijn op de Oude Bredaseweg, ter hoogte van Het Witte Paard. De finish is op de Markt. Let op: de start van de Familieloop is op de Markt!

Inschrijven
  Voor alle afstanden sluit de digitale inschrijving a.s. zondag 27 oktober om 15.00 uur. Maar voor de Modoc Familieloop is een uitzondering gemaakt, daar loop je immers voor een goed doel: de Harold Zundert Stichting. In Nieuwe Nobelaer kun je dan nog een startnummer kopen voor de familieloop. En mocht het daar niet lukken, dan kun je altijd nog bij de informatiestand op de Markt het startnummer kopen. Doe mee en steun het goede doel!

Tip:Pak je voordeel en gemak bij inschrijven voor 14 oktober
-is het goedkoopste tarief;
-het startnummer wordt thuisgestuurd;
-op het startnummer staat je voornaam;
-je kunt het unieke Van Oers Marathon T-shirt bestellen.

Vanaf 14 oktober is het inschrijfgeld duurder en vervallen het thuis sturen van het startnummer, je voornaam staat er niet op en je kunt geen T-shirt bestellen. En je moet het startnummer afhalen in  Nieuwe Nobelaer:
- zaterdag 26 oktober vanaf 9:30 uur tot 15:00 uur;
- zondag 27 oktober vanaf 9:00 uur tot een half uur voor de start.

Veel succes en plezier namens Etten-Leur City App / Toeristisch Informatiepunt!
Wij zijn op 27 oktober geopend voor informatie, leuke cadeautjes en souvenirs: Markt 4.

Hof van den Houte, Etten-Leur, Nederland, Etten-Leur