Expositie Straatnamen in Etten-Leur in Beeld

Museum Jan uten Houte

Heemkundekring Jan uten Houte bestaat 70 jaar en dat moet gevierd worden. De heemkundekring doet dat onder andere met een herziene uitgave van Etten-Leurse straatnamenboek genaamd “Een Aalscholver boven Zwermlaken” en een wisselexpositie... Lees verder

Heemkundekring Jan uten Houte bestaat 70 jaar en dat moet gevierd worden.

De kring doet dat onder andere met een herziene uitgave van het 20 jaar geleden uitgegeven Etten-Leurse straatnamenboek, genaamd “Een Aalscholver boven Zwermlaken”. De eerste twee exemplaren van de eerste herziene druk werden op 11 mei 2017 uitgereikt aan Anny en Jeroen van de Korput. In de loop der jaren zijn er 120 straatnamen bijgekomen. Er staan nu 637 straten in het boek, met foto's en beschrijvingen. Het is voor 19,95 te koop bij het museum aan het Paulushofje (Markt)

De wisselexpositiegroep van de Heemkundekring heeft ter gelegenheid van dit bijzondere boekwerk een tentoonstelling ingericht in het  Streekmuseum Jan uten Houte, dat binnenkort officieel 'Streekmuseum Etten + Leur' zal heten. Deze nieuwe naam werd eveneens bekendgemaakt op 11 mei. De tentoonstelling ‘Straatnamen in Etten-Leur in beeld’ werd geopend door Marijke Schüller die haar borstbeeld van Sybrand Heerma van Voss zal onthulde. Naar deze Leurse industrieel en visionair denker is het Heerma van Vossplantsoen vernoemd.
De tentoonstelling is vanaf 12 mei tot 1 november te bezoeken in het museum, dat nog meer veranderingen aankondigde. 

Zo zal het museum stap voor stap heringericht worden, werkend vanuit zes centrale thema's: de turfhandel, religie, Heerma van Voss, Vincent van Gogh, volksgezondheidszorg en Etten-Leur na de Tweede Wereldoorlog.

En er was nog meer goed nieuws: Rabobank-directeur Ger de Weert overhandigde Piet Paantjens vanuit de Rabobank Clubkasactie een cheque ter waarde van 742,57 euro.

Het museum is elke week van woensdag tot en met zaterdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur.
Zomervakantie 2017: van 26 juni tot en met 29 augustus ook op maandag- en dinsdagmiddag.

Een afspraak maken voor een bezoek met een groep buiten de openingsuren is, indien dit ruim 14 dagen van tevoren wordt aangevraagd, ook mogelijk. Bel hiervoor 076-5034244 (tussen 8.30 en 17.00 uur) of mail naar info@janutenhoute.nl 

Straatnamenboek
Door de sterke uitbreiding van Etten-Leur was er nu weer voldoende stof voor een nieuw boek met liefst 637 straatnamen gedocumenteerd.Dit is het laatste boek dat nog is bewerkt en samengesteld door onze, helaas in 2016 ontvallen, fotobewerker Peter van de Korput. Voor ons aanleiding om het eerste exemplaar aan zijn weduwe aan te bieden.De nieuwe straten zijn beschreven door schrijver René Konings, iemand die je altijd wel in een van die straten ziet fietsen. De fotografen Ad Kanters en Rob Schrauwen hebben weer veel nieuwe plaatjes toegevoegd, ook van de oudere straten.Het boek blijft actueel tot zeker 2020, omdat alle geplande bouwlocaties en daarbij behorende straatnamen zijn beschreven.
Dankzij de medewerking van de schrijvers van het oorspronkelijk boekboek, de laatste klus van technisch coördinator en fotobewerker Peter van de Korput, vormgever Rob Schrauwen, de redactie en de overige leden van de schrijversgroep, ligt er een mooi boek. Zeker de moeite waard om aan te schaffen en cadeau te geven. Dankzij de aankoop van een groot aantal boeken door de Gemeente Etten-Leur, Bax Adviesgroep / Hypotheek en Verzekering uit Etten-Leur en de Bunte Vastgoed Zuid uit Breda alsmede IKE Etten-Leur, is het boek voor € 14,95 te koop in het museum in het Paulushofje, alsmede in de Read Shop in het Winkelcentrum Etten en de Bruna op de Leur.

Verderop in het jaar zullen er twee lezingen worden gehouden in het kader van dit bijzondere jubileum voor alle leden.