Het Turfschip op zoek naar nieuwe beheerder

Het Turfschip in Etten-Leur moet op zoek naar een nieuwe beheerder. Sinds april 2014 runt H-int het gebouw. Recent heeft Ruud Hoondert, ondernemer en directeur H-int MFA, bij woningcorporatie Alwel aangegeven de huurovereenkomst van Het Turfschip na 31 december 2024 niet te verlengen.

Gas terugnemen
“Afgelopen 10 jaar zijn voorbij gevlogen”, vertelt Ruud Hoondert. “Het heeft ons veel geleerd over Het Turfschip, haar partners, gemeente Etten-Leur, haar inwoners en gebruikers van de accommodatie. We hebben hier veel meegemaakt: een scala aan mooie activiteiten, de gedwongen sluiting door Covid-19 en meer recent de opvang van Oekraïense vluchtelingen. Na 1 januari ga ik gas terugnemen. In hoeverre dat gaat lukken, is nog de vraag. Vanuit mijn vriendengroep werd al gevraagd of ik verwacht 120 jaar te worden, gezien alle plannen die ik nog heb. We gaan het zien.”

Tot 1 januari 2025 verandert er niets
Hoondert heeft zijn beslissing recentelijk besproken met gemeente Etten-Leur en met Alwel, eigenaar van het gebouw. Ruud Hoondert: “Daarbij lag de focus vooral op het informeren van iedereen, zoals het personeel, maar ook de Oekraïense bewoners en anderen die ruimten in Het Turfschip gebruiken. De boodschap is duidelijk: alle afspraken van dit jaar kunnen gewoon doorgaan.”

Verenigingen en scholen houden onderdak voor activiteiten
Komende maanden gaan Alwel en gemeente Etten-Leur zich richten op het vervolg. Ze doen daarover alvast één belofte naar maatschappelijke gebruikers. Corrina Pistorius, vestigingsmanager Alwel Etten-Leur: “Verenigingen en scholen hoeven zich geen zorgen te maken. We blijven hen onderdak bieden voor hun wekelijkse activiteiten, ook na 1 januari 2025. Om dit goed te kunnen doen, gaan we op zoek naar een beheerder voor deze kleinschalige activiteiten.”

Oekraïense vluchtelingen
Wethouder gemeente Etten-Leur - René Verwijmeren: “Voor de gemeente is het zaak dat we de opvang van de Oekraïense vluchtelingen, die op dit moment in onder andere Het Turfschip worden opgevangen, goed regelen. We kunnen de maatschappelijke verenigingen en scholen al duidelijkheid bieden, en doen dat graag ook zo snel mogelijk voor deze mensen. De huidige afspraken lopen tot eind dit jaar, maar we hebben al een optie tot verlenging na 1 januari 2025 besproken. Daarbij zijn we afhankelijk van de situatie in Europa en landelijke besluitvorming.” Alwel en Gemeente Etten-Leur verwachten vanaf september met meer concrete plannen voor Het Turfschip te kunnen komen.