Kunst & Meer op De Santspuy krijgt vervolg in 2024

Foto Nico Andries

Op 5, 6 en 7 mei vond, in het buitengebied van Etten-Leur voor de eerste maal een groots kunstevenement plaats: “Kunst & Meer op De Santspuy”. Ondanks de regenachtige start op vrijdag vonden bijna 4.000 bezoekers hun weg naar dit nieuwe evenement.

Er was dan ook zeer veel te beleven. Bezoekers kwamen binnen langs een kleurrijke vlaggenlijn, via een gezellig horeca plein, waarachter 16 regionale creatievelingen hun producten toonden in eigen tenten. Zo waren er o.a. tassen, schilderijen, keramiek, sieraden, vilt, illustraties en kleurrijke 3D figuren te bewonderen.

Demonstraties
De creamarkt werd afgewisseld met demonstraties van pottenbakken, schilderen, raku stoken, kantklossen en sieraden maken. Bij een aantal deelnemers konden bezoekers ook zelf een poging wagen; vooral het pottenbakken op de draaischijf bij Monique had grote belangstelling. Zelfs de wethouder van cultuur deed een poging om een potje te draaien……dat bleek toch lastiger dan verwacht.

Foto Pierre van Damme

Aan het einde van dit sfeervolle creatieve straatje bevond zich een podium, waar diverse bands en muziekgroepen optraden. Bij het optreden van dwarsfluit ensemble Prima Volta op zaterdagochtend, floten zelfs de vogels in het bos mee.

Beeldenroute
Langs het bos lopend bereikten bezoekers de beeldenroute, met indrukwekkend werk van 21 professionele kunstenaars uit Nederland en België. Deze route was heel afwisselend. Zo kon men o.a. genieten van de keramische huizen en boomhutten van Jacqueline Tijssen, de kleurrijke grote beelden van Marianne Naerebout, het fascinerende glaswerk van Bert Sterk, grote metalen installaties van Gerdien Halfman, humoristische metaalsculpturen van Jan Verschueren en de verfijnde keramische figuren van Janneke Bruines.

Voor de leuke brocante schuur bevond zich nog een tweede podium, waar individuele optredens waren van dichters en performers. Al slingerend door de prachtige natuur van dit terrein belandde men bij een reusachtig portret van Vincent van Gogh, dat door bezoekers op een grasveld geschilderd werd, onder begeleiding van een kunstenaar.

Foto Nico Andries

Enthousiast
Bezoekers waren vooral enthousiast over de diversiteit van het gebodene. Verder was het ook een meerwaarde dat alle makers zelf aanwezig waren; men kon in gesprek met de kunstenaars meer te weten komen over de achtergronden van het werk, de betekenis en het scheppingsproces. Doordat er zo veel te beleven was, hing er een gemoedelijke sfeer en bleven de meesten nog lang nagenieten op het terras, onder het genot van de heerlijke wijn uit de wijngaard van De Santspuy of een lekker kopje aspergesoep, eveneens van eigen oogst.

Vervolg in 2024
“Na dit enorme succes, zijn wij nog meer gemotiveerd om dit jaarlijks te organiseren op dit prachtige terrein”, aldus één van de organisatoren.


Foto Nico Andries

Video deel 1 (@TaurusPresents)

Video deel 2

Video deel 3